Varför Turkisk Van?

När jag började leta efter en tredje katt så kände jag att jag ville ha en katt som var relativt liten, med normal kroppsbyggnad, inte "plattnäst" eller alltför långpälsad. Inledningsvis intresserade jag mig för Helig Birma (för mycket pälsarbete!), därefter för den helläckra Ragdoll. När jag varit på några utställningar och tittat på Ragdolls så insåg jag att de är JÄTTESTORA! En Ragdoll skulle inte få plats hemma hos oss, hur fin den är är!

Jag letade vidare på nätet och hittade Turkiska Vanar. Jag föll pladask för deras vackra utseende, den läckra teckningen, den fina semi-långhåriga pälsen och den klara blicken. Men det som verkade roligast av allt med dessa katter var att de sades tycka om att bada! Det ska tydligen komma från att katternas förfäder fångade fisk i sjön Van i Turkiet. Det lät jättekul tyckte jag och läste på mer om rasen. Ju mer jag läste desto mer fängslad blev jag av de vackra katterna. Om du, liksom jag, är intresserad av rasen så har föreningen Vangoran en bra beskrivning här.

EleonoraSå hittade jag Sockers fantastiska uppfödare Eleonora som gav svar på  alla frågor jag hade. Det är guld värt att hitta en intresserad och kunnig  uppfödare som inte backar för dumma frågor!

 

Socker föddes som en av tre syskon den 23 oktober 2003
och kom hem till oss den 16 januari 2004.
Socker och hennes syskon.
© Eleonora Celebi

Jag har aldrig för en sekund ångrat att jag valde en "turk". Socker är livlig, kelig, social och hon vill vara med och vara nära allt som händer och sker.Tyvärr är hon inte så pigg på att kasta sig i badvattnet, men däremot är hon oerhört fängslad av vattenkranar, vattenstänk och vågor i badkaret! Hon har nyligen börjat "duscha" en aning i strålen av vattenkranen.

Turkiska Vankatter är inte så vanliga i Sverige. År 2005 registrerades 40 stycken Turkiska Van i SVERAK (Svenska Kattklubbars Riksförbund). Den ras som hade flest registreringar under samma år var Norsk Skogkatt med 2022 stycken.

Ett bra sätt att få se en Turkisk Van är att besöka utställningar där de deltar. Här finns en lista på kommande utställningar där Turkiska Vankatter deltar.


Socker sitter fotomodellfint!

Om du vill ha en katt som är stillsam och mest ligger i soffan och jäser är Turkisk Van inget för dig, men om du vill ha en pigg, lekfull, livlig, pratsam och alert katt så är Turkisk Van ett jättebra val!

Matte har ordet
Bilder på Socker 1