Uppfödning

 

Vindilens är en liten uppfödning och tanken är att föda upp högst en kull om året. Jag vill känna att katterna tas om hand på allra bästa sätt och att jag kan ge dem all den tid, omsorg och energi de behöver. Vår nästa avelshona är Mimmi Mandelblom.

För mig är det viktigt att kattungarna hamnar hos ägare som är medvetna om det ansvar det innebär att ha katt. Det finns många bra sidor på nätet som handlar om att skaffa katt, Svenska katters sida är en, SVERAK en annan. Katter kan bli ända upp till 20 år, och att ta sig an en katt innebär många års glädje men även ett stort ansvar.

Du ansvarar för en annan individ som är helt beroende av din välvilja. Din katt kommer att bli din trogna vän om du bara tar hand om den. Jag svarar mer än gärna på frågor om hur det är att ta hand om en katt, men det finns aldrig några garantier för hur just din katt kommer att fungera. En katt är inte en slit och släng-vara, en katt är din nya familjemdlem.

  
 

Fotografen fick svettpärlor i pannan av att försöka fånga
alla sju samtidigt på bild....(Vindkullen).

Vad kostar det då att köpa en kattunge? Vindilens kattungar kostar 5500 kronor, vare sig de säljs för sällskap, avel eller utställning. Det skulle kännas konstigt att ha olika priser på ungarna i en kull, eftersom jag tycker att alla är lika mycket värda oavsett vad de kommer att få göra senare i livet!

Varför är det så dyrt? Kanske man inte tänker på att det är en del omkostnader kring kattavel - "bondkatter" fixar ju det där utan problem! För raskatter är det lite annorlunda. Här finns en beskrivning av vilka kostnader som uppstår vid uppfödning. Det avser visserligen amerikanska förhållanden och kostnader, men kan ändå ge en liten uppfattning om vad det är som kostar.

När du har valt kattunge skriver vi ett tingningsavtal så att vi båda vet att kissen inte får säljas till någon annan. I samband med det betalar du en handpenning (1500 kr). Slutbetalningen (4000 kr) gör du när du sedan hämtar din nya familjemedlem och skriver på köpeavtalet.

Kattungarna är försäkrade mot dolda fel i 3 år via Agria. På Agrias hemsida finns villkoren för dolda-fel-försäkringen. Läs gärna igenom dem. Kattungarna är däremot inte försäkrade mot t.ex. olyckor eller liknande, och ett absolut krav för att sälja en kattunge är att den nya ägaren försäkrar den.

I köpet ingår ett års medlemskap i Vangoran, ett kattungepaket från Royal Canin inkluderande 400g BabyCat torrfoder, ett liknande från Advance inkluderande 400g Advance Kitten torrfoder, ett erbjudande från tidningen Kattliv samt en nyfiken uppfödare! :) Om du har hemsida och vill göra lite reklam för den på wiipas.se, så går det förstås också bra.

Du är naturligtvis jättevälkommen att kontakta mig både om du har frågor eller funderingar i allmänhet om att skaffa katt eller om du är intresserad av att hälsa på eller köpa någon av Vindilens kattungar.

När kattungarna levereras är de:
* minst tolv veckor gamla
* avmaskade (om du vill, det finns olika uppfattningar om huruvida det är bra eller inte att avmaska kattungar)
* ID-märkta med chip i nacken
* vaccinerade 2 ggr mot kattpest och kattsnuva
* veterinärbesiktigade
* stambokförda hos SVERAK
* dolda-fel-försäkrade i 3 år